TV + internet over dezelfde netwerkkabel - Mijnglasvezelverbinding

Gehost op Synology NAS met XS4ALL glasvezel

TV + internet over dezelfde netwerkkabel

Let op! Onderstaande oplossing is niet meer nodig, aangezien de Fritz!Box modem tegenwoordig toestaat om zowel de tv ontvangers als andere apparaten op dezelfde poort aan te sluiten.

 

In dit artikel beschrijf ik een manier om zowel tv ontvangers als andere apparaten zoals pc, laptop of playstation aan te sluiten op het modem met één kabel. Het is namelijk niet nodig om een aparte kabel te trekken voor de tv ontvangers.

Wanneer je een glasvezel abonnement hebt dan heb je vaak een “alles in een” pakket. Dus internet, TV en telefonie.

Je gebruikt voor de tv geen coax meer, maar gebruikt nu een netwerk (UTP) kabel die vanuit je modem naar een aparte tv decoder loopt. Deze decoder sluit je vervolgens aan op je tv, zoals in het plaatje hieronder.

tv ontvanger

IPTV decoder

Het TV signaal, ook wel IPTV genoemd, is geen normaal internet verkeer en zit op een apart ‘virtueel netwerk’. Dit zou dus in principe niet over dezelfde kabel kunnen lopen als waar ook je pc of bijvoorbeeld playstation op is aangesloten. Daar zijn wel oplossingen voor, maar laat ik eerst de verschillen tussen dit soort verkeer uitleggen.

Standaard netwerk inrichting:

De glasvezelverbinding die je huis binnenkomt in de meterkast wordt aangesloten op Network Termination Unit (NTU) dat het glasvezel signaal overzet naar Ethernet. Ethernet is het verkeer waarmee je thuis via netwerkkabels (UTP) bijvoorbeeld je pc aansluit.
Hieronder staat een plaatje van zo’n NTU kastje. Onderin zie je een oranje kabel (glasvezel) en daarnaast een gele UTP kabel en een smal zwart kabeltje dat de NTU van stroom voorziet.

Het NTU kastje is provider specifiek, al gebruiken veel providers hetzelfde kastje. Het zou dus kunnen dat het er bij jou anders uitziet. Onderstaande NTU heb ik gekregen van XS4ALL in mei 2015.

NT

Network Termination Unit (NTU) Het ontkoppelpunt van glasvezel naar Ethernet (UTP)

Het NTU kastje zet het glasvezelverkeer om naar Ethernet (UTP) en splits dit verkeer op in virtuele netwerken (VLAN’s, wikipedia). Op VLAN 6 zit internet verkeer en op VLAN 4 zit het tv signaal. Nogmaals, dit is van toepassing op een XS4ALL aansluiting en kan bij andere providers anders zijn.

De netwerkkabel van de NTU sluit je normaal gesproken rechtstreeks aan op je modem (zie hieronder).
De modem heeft vervolgens deze taken:

 1. Splitsen van de VLAN’s
 2. Via VLAN6 Internet verbinding opzetten met de provider via PPPoE (wikipedia). Via deze PPPoE verbinding loopt dan het IPv4 en IPv6 verkeer.
 3. Via DHCP ip adressen uitdelen aan het lokale netwerk en internet beschikbaar stellen. Vaak op meerdere lan poorten van de modem. Hier sluit je je pc, playstation etc op aan.
 4. VLAN4 omzetten naar normaal verkeer en 1 lan poort van het modem geschikt maken voor dit IPTV verkeer. Hier sluit je de tv decoder(s) op aan.
 5. Telefoon signaal beschikbaar stellen via RJ-11 stekker aansluiting (vaste telefoonlijn).
 6. In het geval van mijn Fritz!Box modem wordt het telefoon signaal ook via DECT uitgezonden (telefoon draadloos).
Fritz

Fritz!Box modem dat geleverd wordt door XS4ALL.

Bovenstaand is de standaard manier waarop het vaak is ingericht. Het grote nadeel is dat je nu vanuit het modem een aparte kabel moet trekken naar de IPTV decoder(s), en een aparte kabel voor het overige netwerkverkeer (pc, playstation, etc).

Dit is vaak lastig omdat je niet altijd ruimte hebt om 2 kabels te trekken, of er ligt al een kabel en wilt/kunt niet nog een kabel trekken.

Dé oplossing voor dit probleem heet managed switch.

Dat is een kastje dat kan omgaan met VLAN’s, en deze ook kan omzetten naar ‘normaal’ netwerkverkeer dat elk apparaat snapt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken te weten over managed switches is dat je er echt maar één nodig hebt om het vlan verkeer netjes te verdelen over alle apparaten in het hele huis. Ook als je een kabel via ‘domme’ switches helemaal doortrekt naar de zolder en daar tv en internet wilt. Het magische woord daarbij is MAC vlan.

Zelf gebruik ik de TP-Link TL-SG3210 (product info). Deze kost op moment van schrijven 115 euro (pricewatch). Deze is érg snel met een bandbreedte van 20Gbps en wordt niet warm. Tot nu toe ben ik er heel tevreden over en ik hem iedereen aanraden. Maar er zijn natuurlijk heel veel andere switches die ook heel goed zijn. Kijk voordat je iets koopt wel of deze MAC VLAN ondersteund.
Mocht je toch aan het shoppen zijn en ook netwerk kabel wilt kopen, kies dan voor CAT-6 kabel. Niet elke type UTP kabel kan hoge snelheid (gigabit) aan. Vaak is het een kwestie van testen, en ligt het eraan hoe lang de kabel is. Maar als je nieuwe kabel koopt zou ik sowieso voor CAT-6 gaan.

Mijn opstelling thuis:

 • Meterkast met modem en Synology NAS (de website die je nu leest wordt daarop gehost)
 • Van daaruit één kabel naar:
 • Huiskamer, domme switch met daarin TV, Raspberry PI, Playstation, PC.
 • Van daaruit één kabel naar:
 • Slaapkamer, domme switch met daarin TV.
 • Van daaruit één kabel naar:
 • Zolder, domme switch met daarin Printer en PC.

In dit artikel leg ik de configuratie uit van de managed switch. Maar kort door de bocht heb ik dit gedaan:

 • NTU rechtstreeks aangesloten op de managed switch.
 • VLAN4 doorsturen naar mac addressen van de tv decoders. Hier is geen tussenkomst van de modem voor nodig. En XS4ALL trekt deze bandbreedte ook niet af van je internet snelheid.
 • VLAN6 naar de modem sturen. De modem zet de PPPoE verbinding op met XS4ALL
 • Een lan poort van het modem waarop het DHCP verkeer met ‘internet’ wordt uitgedeeld terugsturen naar de switch.
 • Dit internet verkeer als default doorsturen naar de rest van de apparaten in huis.

Naast het voordeel dat IPTV en internet over één kabel lopen hoeft de modem geen rekenkracht te stoppen in het uitsplitsen van IPTV verkeer en blijft de tv het doen als de modem down gaat.

TP-Link switch

TP-Link switch


42 Comments

 • Bedankt, interessant artikel, wist niet dat dit kon. Ik wissel nu regelmatig netwerk kabels in de fritzbox omdat ik in de slaapkamer een Raspberry en een Settop box van Xs4all heb staan, maar slechts 1 netwerk kabel.

  Ga wellicht dit eens proberen.

 • Hoi Roel,

  Ik ben heel blij met je uitleg, ook die waarin je verteld over je configuratie van de TP-Link TL-SG3210. Ik heb me onlangs aangemeld bij Tweak en heb door jouw artikel de TP-Link aangeschaft, daardoor heb ik er nu vertrouwen in dat het mij ook gaat lukken 🙂 Nu ben ik nog aan het broeden op de meest optimale inrichting hier in huis. Heb daar ook nog wel even de tijd voor, ik ga pas half oktober over.

  Bedankt voor de moeite die je hebt genomen om het zo duidelijk uit te leggen! Top!

  Thomas.

 • Heel erg bedankt voor je zeer volledige en duidelijke uitleg.

  Volgende week staat de monteur bij mij aan de deur en ik worstel ook met het probleem van de 2 kabels. Mijn situatie: Glasvezel komt binnen in de meterkast, daar nu een domme switch waarvanuit kabels naar 3 slaapkamers, 1 naar de zolder en 1 naar de woonkamer. Op al deze plekken weer een domme switch. Op 4 kamers komt zowel TV als internet. Wat mij niet helemaal duidelijk is is het aansluitschema in de meterkast. Begrijp ik goed dat je aan de NTU de MAC managed switch hangt, daarop sluit ik de kabels aan naar de kamers en regel ik per mac adres welk VLAN. Mijn Synology nas is de dhcp server(staat op zolder). Wat is dan nog de rol van de Fritz!box en hoe en waarop sluit ik die aan? Heel erg bedankt voor de moeite van het uitleggen.

  Mark

  • Hoi Mark,

   Dat klopt, je hangt de managed switch inderdaad aan de NTU. De Fritz!box hang je aan de managed switch en heeft de functie om PPPoE verbinding met xs4all op te zetten. Zie dat dus als het modem. Ik weet niet waarom je de Synology als DHCP server inzet, want dat kan de Fritz!box zelf ook. Mocht je dat nou willen blijven gebruiken dat kun je de Synology ook de PPPoE verbinding laten opzetten. Dan zou je zonder de Fritz!box kunnen.Zie de info van Synology:https://help.synology.com/dsm/?section=DSM&version=5.2&link=AdminCenter%2Fconnection_network_pppoe.html

   Mocht je de Fritz!box wilen blijven gebruiken, zorg dan dat poort 2 of 3 in het zelfde vlan zitten als de synology en andere clients.

   Groeten,
   Roel

 • Dank voor het inzicht Roel! Ik zou er veel aan hebben, ware het niet dat ik geen glas heb maar V-VDSL. Dat betekent dat mijn FritzBox 7360 in elk geval ‘vooraan’ moet zitten. Kun je ook uitleggen hoe ik van daaruit met één ethernetkabel naar een andere verdieping (die ligt er al) zowel iptv als internet kan krijgen?

  • Hoi Rob,

   Heb je dan wel iptv op een specifieke poort op de Fritzbox? Op de managed switch kun je een specifieke poort instellen op een vlan. Al het verkeer dat op die poort binnenkomt (vanuit het modem) bevind zich dan bijvoorbeeld op vlan 9. Je moet daarna alleen nog in het Mac-vlan menu de Mac adressen van je iptv kastjes in vlan 9 hangen.

   Groeten,
   Roel

   • Dankjewel, ik heb inderdaad begrepen dat ik op de FB de LAN4-aansluiting moet hebben. Ik ga het proberen. Kan even duren want de tv-ontvanger is nog onderweg en die switch heb ik ook nog niet in huis, maar het kan dus.

 • super artikel! Had dit niet beseft toen ik een abo afsloot.. zag me alweer draden trekken. Ik ga de TP link bestellen en eens vogelen…
  Bedankt voor het delen.. hier help je veel mensen mee denk ik..

 • Hi Roel,

  Mooie uitleg. Ik heb een iets andere config met Netgear GS105 en GS108) die zijn wat goedkoper.

  Het verschil is dat ik de vlan uitspliting na het modem doe. Hierdoor heb ik op alle remote lokaties via de GS105 beschikking over IPTV en Internet.

  • Na nogmaals lezen besef ik nu dat jij ook internet én tv distribueert via domme switches obv mac-adres.

   Ook chique oplossing. Ik gok dat jij datacom specialist bent?

   P.S. hoe ben je erachter gekomen dat resp VLAN4 en VLAN6 gebruikt worden door xs4all?

   • Hoi Paul,

    Dank voor je reactie. Ik ben ook geen expert hoor, maar ik ben er vooral geïnteresseerd in. Er zijn op internet héél veel stukjes informatie te vinden maar je moet het allemaal aan elkaar zien te linken. Dat is voor dit stukje gelukkig goed gelukt.

    Groeten,
    Roel

 • Bedankt voor je artikel Roel. Alles ingesteld en werkt als een trein. Behalve…
  De HD Glas zenders (heb ook xs4all) werken niet.

  Ik heb een iets afwijkende configuratie. Tussen managed switch en de TV zit een Hirschman Moka 2.0 omdat ik UTP over Coax doe om Coax aansluiting te laten zitten en werkt veel stabieler dan powerline’s. Theoretisch haalt die Moka 400Mbit.
  Heb ook een snelheid test gedaan (op de internet aansluiting – VLAN6 – in de buurt van de TV, niet op het zelfde signaal als de decoder zit – VLAN4). Haal 50mbit up/down als verwacht.

  De GLAS kanalen staan wel in de guide, maar als ik ze selecteer gaat het beeld op zwart. Standaard HD kanalen werken wel. Ik heb een arcadyan decoder, dus zou HD Glas moeten ondersteunen.

  Mijn vraag is hoe de Fritz!Box ingesteld moet worden voor het profiel in de door jouw beschreven setup. Is het nog steeds nodig om FTTH IPTV te selecteren of is FTTH voldoende? En zo ja, zou dit het probleem kunnen veroorzaken?

  • Je kunt de fritzbox 7490 of 7360 op alle netwerkpoorten geschikt maken voor internet en tv. Je selecteert FTTH zonder IPTV. Daarna update je de fritzbox naar firmware 6:30
   Voor Fritzbox 7360 op vdsl selecteer je Xs4all zonder iptv optie. Zelfde procedure als de 7490
   En de Fritzbox herstart vanzelf. Poort 1-2 blijven wel de gigabit poorten.

   • Hoi Mike, ik heb het gezien maar het is mij nog niet duidelijk wat daar nog aan haken en ogen aan zitten. Er zullen ook tv pakketjes gestuurd worden naar apparaten die daar niets mee willen. Zeker voor wifi lijkt mij dat niet wenselijk.

 • Leuk om te zien hoe je dat allemaal hebt gedaan!
  1 december wordt bij mij in huis de FTU opgehangen door Reggefiber, en ik zit na veel uitzoekwerk te denken aan xs4all.
  Nadat ik je artikel heb gelezen zit ik er ernstig aan te denken om ook een zelfde constructie als jou te maken.
  Wat me erg tegenvalt is dat er eigenlijk maar 2 apparaten met kabel aangesloten kunnen worden op de fritzbox.
  Aangezien we 4 tv’s hebben ben ik lan4 kwijt, lan1 gaat als ik mij niet vergis naar de NTU.
  Dan hou ik nog maar 2 aansluitingen over, maar ik wil al 3 apparaten aansluiten met kabel en klaar zijn voor de toekomst. Ik vind dit trouwens wel erg slecht van de providers.
  Het erge is ook dat ik op het moment vol zit met vragen, waar niemand de antwoorden op geeft.
  Terug naar je verhaal, ik hoop dat je deze vraag wilt beantwoorden:
  Kan ik er ook voor kiezen om het iptv- en internetsignaal gescheiden te houden op de switch? Het idee van 1 kabel per apparaat klinkt voor mij zeer aantrekkelijk. En het idee van alleen het internet door 1 kabel rechtstreeks naar mijn PS4 klinkt super! Ik hou erg veel van online gamen (Destiny & wellicht straks Battlefront) en wil theoretisch de beste verbinding krijgen met de laagste ping/latency/interference etc. De bedoeling is dat alles zijn eigen kabel krijgt, tv’s Cat5E, en over de kabels dan alleen het iptv signaal, en mijn PS4 en PC en ITV een eigen Cat6 kabel met dan alleen het internetsignaal over de kabels.
  Zou dit alles theoretisch zinvol zijn?
  En kan ik dan ook nog apparaten op de fritzbox zelf aansluiten? Is dat theoretisch nog sneller? Of zou het toch theoretisch beter zijn voor gamen om helemaal geen switch te gebruiken?
  Dit zijn maar een paar van de vragen waar je als e-passionist tegenaanloopt in de vooravond van het maken van een keuze tussen kabel, glasvezel, welk abbonement, welke apparatuur, kabels etc. Pffft je zou er moe van worden!
  Mijn dank is bij voorbaat GROOT!!!

  Mvg, Paul.

  • Hoi Paul, zelf ben ik ook fan van kabels! Wifi is leuk, maar kabel is tot nog toe gewoon sneller. Je kunt er inderdaad voor kiezen om het internet en tv signaal gescheiden te houden op de switch. Maar het blijft wel zo dat de Fritzbox het internet signaal moet afhandelen. Hij zet dan dan terug naar de managed switch en dan is het aan jou om ermee te doen wat je wilt. Zo kun je inderdaad een spelcomputer alleen internet geven en hem niet lastigvallen met tv signaal pakketjes waar hij niets aan heeft. Theoretisch zou het inderdaad de snelste verbinding zijn om je ps4 rechstreeks op de fritzbox aan te sluiten maar ik geloof niet dat je het verschil merkt. Zeker niet als je een snelle switch zoals in mijn voorbeeld gebruikt.
   Succes met je keuze! Ik ben nog steeds enthousiast over xs4all en de fritzbox modem. Ik heb het sinds maart en heb nog geen downtime gehad.

   • Super! Erg bedankt voor je reactie! Supervet dat je je site ook zelf host op de nas! Scheelt je toch weer in de kosten!
    Denk je trouwens dat ik het vegeleken met kabel van ziggo, ga merken met gamen als ik fiber van xs4all heb?

    • Zelf ben ik geen gamer. Maar een collega van mij wel en bij vertelde dat in sommige games de gebruikers met een zwakke verbinding worden gecompenseerd. Hierdoor geeft een glasvezelverbinding geen voordeel meer. Maar goed, ik zou het dus niet weten..

 • Met interesse je artikel gelezen en ook een TP-link switch besteld. In mijn oude configuratie zitten 2 tv’s met ieder een eigen kabel aangesloten op een domme switch. Omdat ik in de tv kamers ook de beschikking over LAN wil hebben heb ik dat toch maar eens geprobeerd via een andere domme switch die ik nog had liggen. Dat werkte boven verwachting! Maar goed de TP-link was al besteld, dus die aangesloten volgens jouw aanwijzingen. De TV werkt wel, maar de apps op de smart TV niet. Ik kreeg een melding dat er geen netwerkverbinding is. Ten einde raad alles weer terug gezet en mijn oude domme switch weer in gebruik genomen.

 • Beste Roel,

  Allereerst de beste wensen voor 2016, maak er een mooi jaar van.
  Hopelijk kan je me helpen
  Ik heb een Fritz box 7360 (eventueel een 7390 als dat mijn probleem oplost). heb geen glasvezel hoor.
  Vanuit LAN1 een netwerk kabel naar huiskamer op TP-link TL-SG1005D vandaaruit een TV met IPTV( 1e tv ontvanger) en mijn Pi.
  Vanuit LAN2 een netwerk kabel naar slaapkamer waar TV staat (nog niet werkend 3e tv ontvanger)
  Vanuit LAN3 een netwerk kabel naar kantoor op TL-SG1005D met daarop PC en ook tv met IPTV ( 2e tv ontvanger)

  Probleem is dat ik nu een derde tv ontvanger heb aangesloten op LAN 2 in de slaapkamer maar ik kan daar geen TV op kijken. Krijg foutcode 14:”ophalen software niet gelukt.Er is mogelijk DHCP functionaliteit aangesloten op de modem .”

  Ik lees nu wel dat je bij xs4all max 2 tv ontvangers kan hebben gezien de bandbreedte, maar ik zet nooit alle drie de tv’s aan. Hoe kan ik nu toch TV kijken op LAN2. Kan ik iets in de router hiervoor instellen?

  Kan je me helpen?

  Groetjes Raymond

 • als je aan 100mbit genoeg hebt kun je ook een utp kabel gebruiken
  je gebruikt normaal 4 ader paren er zitten 8 in
  als je geen gigabit gebruikt
  zo kun je iptv en internet over een kabel leiden
  hier kun je ook kant en klare kastjes voor kopen
  info is via google te vinden hoe en wat
  als je bv op zolder een beetje internet is 100mbit voldoende

 • Is het mogelijk om de modem(fritzbox) centraal (afstand 10m) in de woning te laten plaatsen waar TV, computer, telefoon en laptop gebruikt worden.
  Dit omdat er maar één leiding ligt in het nieuwe appartement.
  Ik zag één van de nieuwe buren voor de meterkast in de centrale hal met de laptop staan om verbinding met de fritzbox te krijgen en dat wil ik voorkomen. vr groet Jan

  • Jazeker. De glasvezel kabel komt in de meterkast binnen en wordt aangesloten op de NTU. Van de NTU naar de Fritzbox loopt een gewone netwerkkabel. Het maakt niet uit of die netwerkkabel 30 cm is, of 10 meter omdat je die kabel via een leiding naar de huiskamer brengt.

   • Dank je Roel voor je antwoord. Ik lees regelmatig dat, als je Ziggo als provider hebt het sterk word ontraden op de Fritzbox in de kamer te plaatsen. Ze willen dan niet garant staan voor een goede ontvangst.
    Werkt het met glasvezel dus wel beter? groeten Jan

 • Hoi,

  Vraagje, mijn netwerk lag er al toen de monteur de TV’s aan kwam sluiten(glasvezel, XS4ALL). Een kabel naar zolder, een kabel naar de huiskamer. Op zolder en in de huiskamer staan eenvoudige switches(zeker geen dure modellen). Niks bijzonder dus. De monteur kwam, sloot alles aan en het werkt nog steeds als een zonnetje. Zolder met TV/XBOX/PS4/Pi/Computer/Range externder/printer. Huiskamer met PI/TV.
  Heb ik zonder het te weten een ook mooie managed switch? 😉 Ding was volgens mij 40 EUR.
  Een buurman kreeg namelijk te horen dat er 2 kabels door de buis zouden moeten(zelfde product, xs4all/glas), terwijl dit toch een veel meer voor de hand liggende en eenvoudige oplossing is?

  • Hoi Fabio, het is inderdaad niet meer nodig om een managed switch aan te schaffen. De laatste versie van de fritzbox modem firmware maakt het nu mogelijk om op dezelfde kabel zowel tv als internet signaal te combineren.

   Groeten,
   Roel

  • Ik vind het wel vreemd, Ik heb als Fritzbox een 5490, met de latest stable FRITZ!OS erop (6.52), ik heb een powerconnect 3524, manneged, maar nog op fabrieks standaard (dus alleen met vlan 1 en alles untagged, toch krijg ik de tv niet aan de praat achter de switch, zodra de hmb direct aan de Fritzbox zit, is het goed, met een switch er tussen dom of managed, niets meer (error 12).
   ICT is mijn vak, maar van dit fenomeen raak ik enigszins “flubergasted”

   Nog tips?

   • Hoi Bert,

    Dat is inderdaad een vaag probleem…
    Je hebt het erover dat het bij een domme switch ook niet werkt. Dat lijkt mij sterk. Heb je het met een echte domme switch geprobeerd? Of die powerconnect met standaard instellingen?
    Zoek eens op IGMP xs4all, daar zit het hem misschien wel in.

    Groeten,
    Roel

 • Ff vraagje

  Heb glasvezel, komt binnen en gaat rechtstreeks naar een modem (met WiFi er op)
  Nu heb ik het geluk dat mijn hele huis gerenoveerd word en ik dus ook in iedere kamer een buis heb zitten voor internet aansluiting.

  Als ik jou verhaal goed begrijp heb ik dus een smart switch nodig en kan ik van daaruit alles met 1 kabel per kamer voorzien van een verbinding.

  Echter lees ik dat jij een aparte modem en ntu hebt
  Wat betekend dat voor mij?

  Ook zou ik graag in iedere kamer een WiFi signaal hebben
  Krijg dat nu helaas niet ivm Duitse degelijkheid gebouwd huis uit 1920

  Krijg alleen in woonkamer WiFi, modem hangt in de kelder

 • Hallo Roel,
  Mijn situatie is als volgt:
  Binnenkort wordt vodafone thuis geleverd. Geen glasvezel maar gewoon dsl. Deze heeft een modem met 4 poorten, 2 voor tv en 2 voor internet. Ik wil de volgende opstelling realiseren maar weet niet hoe dit voor elkaar te krijgen met het minimale aantal kabels.
  In de kelder komt de aansluiting binnen. Deze loopt naar de woonkamer. Hier zal denk ik het modem komen. In poort 1 gaat de tv van de woonkamer. Dan heb ik dus 3 poorten over waarvan 2 voor internet. Ik heb echter boven een tv en op zolder ook nog een. Daarnaast wil ik op zolder vast internet. Waar sluit ik nu de vlan aan en is dit een hoop instelwerk? Alvast bedankt.

  • Het enige verschil met de handleiding hierboven is dat jij 2 draadjes moet leggen tussen het modem en de managed switch. Een in een “TV poort” en eentje in een “Internet poort”. Voor configuratie kan je verder gewoon de handleiding volgen.
   Je eindigt dan met 2 kabels tussen modem en managed switch, een kabel vanaf managed switch naar unmanaged switch op zolder, en vanaf daar weer een x-aantal kabels naar de verschillende apparaten.

 • Beste Roel,

  Zelf heb ik dezelfde glasvezel verbinding en xs4all internet/tv. Er gaat maar 1 UTP kabel van mn Fritzbox naar mn tv. Deze kabel gebruikte ik al voor de decoder, maar ik wilde m ook gebruiken voor mn android tv.
  Maar heb gewoon een goedkope switch aan het einde van de UTP kabel gehangen en daar mn tv EN encoder weer aan gehangen en dat werkt gewoon!
  Misschien goed om te vermelden dat dat ook kan voordat iedereen hier een dure managed switch koopt.

 • Beste Roel,
  Ik heb ook een SG3210 en alles ingesteld zoals aangegeven.
  Ook Netwerkje.com er op nageslagen.
  Mijn IPtv en telefoon lopen via de switch naar het oude modem (ZTE) werkt prima.
  Echter de NTU singalen voor VLAN 6 (internet) kunnen niet door gegeven worden. alles al geprobeerd (poorten instellen als: General, Trunk of Acces) maar niets helpt.
  kan je een afb. van je instellingen voor de poorten etc. plaatsen?
  Alvast bedankt!

 • Hallo Roel,

  Je zegt dat jouw super oplossing, die ik overigens al heel lang succesvol gebruik, niet meer nodig is. Maar als ik de standaard modem instellingen gebruik dan werken mijn hue, en mijn Sonos niet meer zodra ik een van de TV kastjes aanzet. Heb jij enig idee waar dat aan kan liggen?

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Categorieën

 • Tag cloud