TP-Link TL-SG3210 MAC VLAN configuratie - Mijnglasvezelverbinding

Gehost op Synology NAS met XS4ALL glasvezel

TP-Link TL-SG3210 MAC VLAN configuratie

In dit artikel probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen hoe je de TP-Link TL-SG3210 (pricewatch) zo instelt dat je het IPTV en normale netwerk verkeer over één netwerkkabel kunt laten lopen. Het is het vervolg op dit artikel, waarin ik al een en ander heb uitgelegd.

Onderstaande config is waarschijnlijk heel goed herkenbaar bij andere merken, de config van 2 verschillende merken managed switches kan immers niet heel veel verschillend zijn omdat ze dezelfde taak moeten verrichten.

Onderstaande config gaat uit van:

 • NTU op poort 1, VLAN 4 + 6
 • Modem op poort 2, hier sturen we VLAN6 (internet) door naar de modem zodat deze de PPPoE verbinding kan opzetten.
 • Netwerkkabel naar de huiskamer (en de rest van het huis) op poort 3
 • Management interface van de switch op poort 5
 • DHCP / internet vanuit de modem terug naar de switch op poort 8, hier maken we VLAN 10 van.
 • Overige poorten instellen op VLAN 10.
 • MAC adressen van de IPTV kastjes in VLAN 4.

Let op, instellingen zijn direct actief. Je hoeft daar de configuratie niet voor op te slaan. Test alles dus voordat je de configuratie opslaat. Mocht je ineens buitengesloten raken dan kun je dit simpel herstellen door even de stroom eraf te halen.

Firmware versie controleren.

Het is aan te raden om even te controleren of er nieuwe firmware is uitgebracht. De laatste versie kun je hier opvragen.

Als je ingelogd bent op de management website van deze switch kun je in het linkermenu op System Tools klikken, waarna je kiest voor het tabblad Firmware Upgrade. Je kunt dan zien welke firmware versie is geinstalleerd. Mocht je een nieuwe versie gedownload hebben dan kun je die hier selecteren, en daarmee upgraden.

Controleer of er misschien een firmware upgrade is.

Controleer of er misschien een firmware upgrade is.

Vast IP toewijzen aan de switch

Het is raadzaam om de switch een vast ip te geven. Op die manier kun je altijd de switch bereiken op basis van het IP adres, en hoef je niet te zoeken.

Je kunt dit instellen door in het linkermenu op System Info te klikken, waarna je kiest voor het tabblad System IP. Kies hier voor Static IP en vul daar een vrij ip adres in. Ik heb hier gekozen voor 192.168.178.2, met Default Gateway 192.168.178.1. Het default gateway is niet verplicht, maar is nodig als de switch bijvoorbeeld wilt synchroniseren met een timeserver om de tijd in te stellen.

Zorg dat je het ip opschrijft, en dat je pc/laptop in dezelfde ip range zit als je de management interface wilt kunnen bereiken.

TP-Link_SystemIP

Vast ip adres instellen

MAC VLAN

In het MAC VLAN overzicht nemen we de mac adressen op van de 2 tv ontvangers. Deze kun je een naam geven als je wilt, en vervolgens stellen we in dat deze ‘lid’ zijn van VLAN 4. Met andere woorden, het verkeer tussen deze tv ontvangers en de switch gaat over het virtuele VLAN 4. Het maakt daarbij niet uit of deze direct zijn aangesloten op de switch, of dat daar nog tientallen andere netwerkcomponenten tussenstaan.

TP-Link_macvlan

Vul hier de mac adressen in van de IPTV ontvangers

VLAN Config

Hierbij nogmaals mijn inrichting, welke je moet weten als je de VLAN config gaat instellen.

 • NTU op poort 1, VLAN 4 + 6
 • Modem op poort 2, hier sturen we VLAN6 (internet) door naar de modem zodat deze de PPPoE verbinding kan opzetten.
 • Netwerkkabel naar de huiskamer op poort 3
 • Management interface van de switch op poort 5
 • DHCP / internet vanuit de modem terug naar de switch op poort 8, hier maken we VLAN 10 van.
 • Overige poorten instellen op VLAN 10.
 • MAC adressen van de IPTV kastjes in VLAN 4.

In het 802.1Q VLAN overzicht heb ik het volgende ingesteld.

VLAN 1 is het default VLAN waar ook de management interface op is ingesteld. Deze heb ik gekoppeld aan poort 5 van de switch. Als ik iets wil veranderen aan de config van de switch moet ik mijn laptop daarmee dus verbinden. Daarmee voorkom je te allen tijde dat iemand aan deze config kan aanpassen. Het is natuurlijk aan jezelf of je dat wilt of niet.

VLAN 4 is voor het IPTV signaal, en deze is gekoppeld aan poort 1 en 3. Poort 1 zit op de NTU en in poort 3 zit de kabel naar de woonkamer (en van daaruit met domme switches naar de rest van het huis).

VLAN 6 is voor internet. Poort 1 zit op de NTU, en poort 2 gaat naar de modem. De modem moet vervolgens de PPPoE verbinding opzetten naar de provider.

VLAN 10 heb ik zelf toegewezen aan alle overige poorten. Op poort 8 komt het internet/DHCP verkeer van de modem terug naar de switch. Alle poorten met VLAN10 krijgen dus een DHCP adres en kunnen op internet. Ook kunnen ze onderling communiceren.

TP-Link_vlanconfig

Een overzicht van de beschikbare VLAN’s

Hieronder staat een voorbeeld van VLAN 10.

Zorg ervoor dat de Egress Rule overal op UNTAG staat. De meeste netwerkapparaten, zoals je pc/laptop kunnen niet omgaan met tagged netwerkverkeer.

Enkel de poorten 1 en 2 hebben TAG ingesteld, omdat de NTU en modem dit nodig hebben. Dit is nodig om de VLAN’s te kunnen herkennen.

VLAN10

Detailoverzicht van VLAN 10

Port Config

In het tabblad Port Config kun je de switch poorten configureren.

Poort 1 en 2 zijn van het type TRUNK, omdat dit verkeer is tussen de NTU (poort 1) en het modem (poort 2), welke beide VLAN begrijpen. TRUNK staat het toe om meerdere VLAN’s over dezelfde lijn te transporteren en wordt vaak gebruikt in verbindingen tussen switches.

Poort 3 is van het type General, en is ingesteld op VLAN 10. Hier zitten ook de IPTV ontvangers op via VLAN4 maar dat hoef je hier niet op te geven. Je geeft alleen de default VLAN op.

Poort 4,6,7,8,9,10 zijn van het type Access en ook ingesteld op VLAN 10

Het verschil tussen General en Access zit hem in het ‘taggen’ van de netwerk pakketjes. De meeste netwerk apparaten accepteren alleen untagged verkeer. Link type Access is default untagged, en kan alleen ingesteld worden op poorten met maar 1 vlan. Over poort 3 loopt zowel vlan 4  (op basis van mac adres) en vlan 10. Link Type General is default untagged en wordt gebruikt op poorten met meerdere vlan’s.

TP-Link_portconfig

Een overzicht van de poort configuratie

Opslaan van de configuratie

Belangrijk, test eerst of alles werkt voordat je de configuratie opslaat. Als je het verkeerd instelt, en de management is niet meer te bereiken, dan kun je simpelweg de stroom er even afhalen. Hij start daarna op met de oude configuratie, en je kunt er weer bij.
Alle instellingen zijn direct actief, en daar hoef je dus niet eerst iets voor op te slaan.

Als je de configuratie hebt opgeslagen, dan zal hij met deze configuratie ook weer opstarten.

TP-Link_saveconfig

Weet zeker dat alles werkt voordat je de configuratie opslaat.

 

 


38 Comments

 • Bedankt voor deze beschrijving. Waar ik zelf wat mee worstelde was dat de port config gedaan moet worden voordat vlan config gedaan wordt. Doe je dit niet dan kun je poorten maar aan 1 enkele vlan verbinden.

  Ander ding was dat het even puzzelen was hoe ik configuratie (default vlan) beschikbaar houdt over het netwerk ipv alleen op poort 5. Hiervoor heb ik poort 8 ook op ‘general’ moeten zetten zodat deze aan zowel vlan 1 als vlan 10 toegewezen kunnen worden.

  Tot slot was het ook gokken welke uit poort van de router met poort 8 verbonden moest worden. Maar aangezien alleen vlan 6 richting de router over poort 2 gestuurd wordt en niet vlan 4, krijgt het modem alleen vlan 6 en verwacht ik dat op alle 4 de poorten van de router vlan 6 staat en het dus niet uitmaakt welke output naar poort 8 gaat. Toch heb ik voor de zekerheid niet poort 4 van de router met poort 8 verbonden.

  Oh… en vergeet niet dat router port 2 van switch naar port 1 van router moet…

 • Hoi,

  Er staat:
  “VLAN 4 is voor het IPTV signaal, en deze is gekoppeld aan poort 1 en 3.”

  En verder:
  “Poort 3 is van het type General, en is ingesteld op VLAN 10. Hier zitten ook de IPTV ontvangers op via VLAN4 maar dat hoef je hier niet op te geven. Je geeft alleen de default VLAN op.”

  Dit lijkt me tegenstrijdige tekst. Welke VLANs moeten nu op port 3 ingesteld worden?

  Bedankt voor je hulp!

  • Hoi Chris,

   Alleen vlan10. De IPTV ontvangers communiceren met de switch over vlan4 op basis van hun mac address. Het maakt daarbij niet uit dat die op poort 3 zijn aangesloten.

   Groeten,
   Roel

 • Hoi Roel,

  Het is allemaal gelukt hoor. Ik heb gewoon dezelfde switch gekocht en grotendeels jouw config gebruikt.’

  Bedankt voor het delen van je kennis!

  Groeten,
  Chris

 • Ook nog maar even op deze pagina. Zoals op voorgaande pagina gemeld werken bij mij de HD Glas zenders niet.

  Is het nodig om om FTTH IPTV om te zetten in FTTH aangezien de Fritz!Box niks meer met IPTV (v-lan 4) hoeft te doen?

  • Heb FTTH only ingesteld. Werkt allemaal prima – ja behalve de HD Glas kanalen.

   Heb nu een speedtest op dezelfde fysieke kabel gedaan als aan decoder hangt.
   10mbit down, 55mbit up. Dat verklaard waarom HD Glas niet werkt, heeft 12.5mbit nodig.

   Maar hoe kan het dat ik deze snelheden krijg?

   Ik herinner mij nu dat ik de 100mbit switch geleverd door xs4all vervangen heb door meerdere poorten te gebruiken op de TP-link waar ik zowel Internet als de IPTV van aan gekoppeld heb. Zal daar eens naar kijken.

   • Ok, na wat puzzelen het volgende wijzer geworden.

    Ik heb HD Glas zenders werkend.
    Echter, alleen als ik de gigabit Netgear ‘domme’ switch er tussen uit haal.

    Wordt dus switch vervangen. Vraag is welke switch dan wel werkt…?

    • Hoi Lars,

     Fijn dat je het nu werkend heb gekregen. Het is soms wel even puzzelen ja. Het is ook raar dat je nu problemen hebt met een domme switch. Had je meerdere apparaten aan die switch hangen? Misschien is er een poort kapot van die switch? Elke switch zou moeten voldoen omdat ze allemaal moeten voldoen aan de tcp/ip protocollen. Gelukkig zijn domme switches goedkoop tegenwoordig.

     • Hoi Roel,

      Ik heb het euvel gevonden na speurwerk op internet.
      De domme switch doet de multicast data voor IPTV op alle poorten.
      Echter, de snelheid waarmee dit gebeurd wordt bepaald door de poort die de laagste bandbreedte heeft.

      Aan 1 van de poorten hangt een media server. Deze mediaserver staat meestal in standby. Ook zijn netwerk kaart staat in standby. En dan is de snelheid verlaagd van 1GBps naar 10Mbit.

      En daarmee wordt de multicast data dus door de domme switch met 10 Mbit doorgegeven aan alle poorten. Aangezien HD Glas kanalen 12.5Mbit zijn, is hiervoor de bandbreedte te laag.

      Ik heb een Netgear GS108E in bestelling. Die heeft IGMP snooping ondersteuning en zal de multicast doen naar de poorten die het nodig hebben op 1Gbit.
      Ik wilde eerst een TP Link switch bestellen die deze snooping ondersteund. Maar die schijnen een bug te hebben waardoor ze niet goed met KPN multicast streams werken. Ik ga ervan uit dat dat dan ook geldt voor de XS4All streams.

      Tot de nieuwe switch aankomt heb ik als work-around de media server’s UTP kabel uit de switch getrokken. Nu kan ik wel HD Glas kijken.

      Met dank aan wjb
      http://forum.kpn.com/t5/Interactieve-TV/De-juiste-switch-Toverwoord-IGMP-snooping/td-p/308301

 • Hoi Lars,

  Ik heb in elke kamer een netwerk kabel en die komen samen in de meterkast.
  Ik wil dus vandaar uit zowel IP als internet naar elke ruimte toesturen. Kan dat via 1 managed switch of moet ik dan vanuit de managed switch eerst naar een unmanged switch?
  Is het mogelijk om een 16 ports managed switch er tussen te zetten waarbij meerdere poorten IP en internet versturen?

  • Hoi Paul,

   Een unmanaged switch is niet nodig, alles kan vanuit de managed switch aangesloten worden. Daarbij kun je zelf aangeven welke aangesloten systemen (op basis van mac adres) tv of overig netwerkverkeer moeten krijgen. Op de kamers waar je meerdere aparaten wilt aansluiten heb je uiteraard wel een unmanaged switch nodig omdat je zegt dat je maar 1 kabel per kamer hebt.

 • Bedankt voor de duidelijke handleiding! Alles is me gelukt, behalve het werkend krijgen van de IPTV decoders op een andere poort dan 3. Ik heb de MAC adressen wel ingevuld bij MAC VLAN met VLAN 4.
  Ook heb ik poort 3 op GENERAL gezet en gekoppeld aan VLAN 10.

  Doe ik iets verkeerd of kunnen de IPTV decoders alleen op poort 3 aangesloten worden?

  Groeten Sven.

 • Klopt. In de beschreven config is VLAN4 alleen gekoppeld aan poort 3. Je kunt zelf eventueel de andere poorten er ook bij zetten. Dat heb ik ook gedaan en dat werkt. Vergeet niet het type van de extra poorten te wijzigen naar “GENERAL”. Een domme switch achter poort 3 kan ook.

 • Geweldige pagina! Bedankt. Ik heb het vermoeden dat de nieuwe OTT-mogelijkheden van de ontvanger in deze configuratie niet gaan werken. Ik kom er niet goed achter hoe het werkt, de site van XS4ALL zegt daar niets over. Maar de strikte scheiding van de VLANS lijkt niet meer de bedoeling. Mijn gevoel zegt dat het alleen maar kan werken wanneer de iptv-ontvanger bekend is on VLAN6. Hoe denk jij er over?

  • Hoi Freek, ik ben benieuwd wat ik er van ga merken. Op de site van xs4all hebben ze het nog steeds over vlan’s als je kijkt op de servicepagina. Heb jij al “Méér Tv”? Dat zie ik nog niet in het menu staan, maar in de brief die ik onlangs kreeg staat dat ik het binnenkort vanzelf krijg. Ik zou eigenlijk even moeten testen of ik dit wel te zien krijg als ik de ontvanger op die andere manier aansluit.

   • Ik heb net twee weken glasvezel en geen brief ontvangen. Ik vermoed dat ik die ook niet krijg. De optie “Meer TV” heb ik niet in mijn menu staan.
    Het is natuurlijk heel vervelend dat de informatie hierover zo slecht is. Xs4all heeft het inderdaad alleen over de bridged oplossing. Wat ik nu denk te begrijpen (maar de bron -netwerkje.com- die ik geraadpleegd heb is niet heel sterk in het uitleggen) is dat de iptv decoder inderdaad een ip-adres in je eigen LAN (VLAN 6 dus) krijgt maar via een IGMP-proxy tv-streamingdata vanuit VLAN 4 krijgt. Wat mijn situatie ingewikkelder maakt is dat ik intern ook nog een DNS en een DHCP-server heb draaien. De adressen komen dus niet van de fritzbox.
    Voor dat testen voel ik niet heel veel omdat ik dan de configuratie van de Fritzbox moet wijzigen naar FTTH met TV ipv plain FTTH waar die nu op staat.
    De druk wordt nu wel groter want ik hoor toch minstens één keer per dag de vraag wanneer nou eindelijk Netflix via de iptv-ontvanger kan worden bekeken ipv via de chromecast/telefoon combi. 😀

    • Beste Freek,

     Méér TV heb ik sinds kort in het menu staan en dat werkt in mijn oude configuratie met een domme switch achter de Fritzbox waarop 2 TV’s zijn aangesloten. In één TV kamer heb ik nog een domme switch gezet en daar LAN + IPTV (op dezelfde kabel dus zonder een managed switch vóór de Fritzbox). Toch heb ik een TP-link besteld en geinstalleerd volgens de settings van deze site. Dat werkt, behalve de apps op mijn smart TV die een netwerkverbinding nodig hebben. Vanwege de MAC VLAN wordt alleen VLAN4 naar de TV gestuurd, maar de smart TV en ik vermoed ook Méer TV heeft ook LAN nodig. Mogelijk helpt het verwijderen van de MAC VLAN, maar dan voegt de managed switch niet meer zoveel toe aan domme switches zoals ik die al had geinstalleerd. Succes!

     • Zelf heb ik het getest en heb de Fritzbox nu ingesteld op XS4ALL FTTH. Hierdoor is de managed switch overbodig geworden en heb ik méérTV nu in het menu staan. Het ontbreekt mij aan tijd om uit te vogelen of de IGMP proxy settings van de switch nog een toegevoegde waarde hebben. Ik vermoed van wel, en zal er de komende tijd eens induiken.

     • Hi Marc,

      Ik vermoedde al zoiets (dat overbodig worden). Echter, voor mij gaat dat niet werken omdat ik intern een DNS server heb draaien. De DHCP-server van de fritzbox geeft zichzelf als DNS server in het antwoord waardoor intern een aantal servers niet meer herkend worden. Misschien moet ik nog wat experimenteren met de fritzbox zodat de juiste DNS kan worden doorgegeven.
      Ik blijf gewoon een beetje doorlezen en proberen. Thx

     • Hi Roel,

      Zou IGMP-snooping niet moeten voorkomen dat je hele netwerk overspoeld wordt door multicastberichten wanneer IPTV en internet op hetzelfde VLAN zouden zitten? Volgens mij heeft die IGMP-proxy in de fritzbox een dergelijke functie en koppelt de beide VLANS. Ik moet nog uitzoeken of de IGMP-snooping functie ook als “bridge” tussen de beide vlans (dus een soort proxy) kan acteren. Zit ik nog wel met het feit dat die proxy een ip krijgt van de dhcp-server van kpn 🙁
      Maar ik bedenk net (terwijl ik zit te schrijven) dat dat mooi door een raspberry pi gedaan kan worden 😀 Die zou je toch als ipmg-proxy moeten kunnen inrichten.

 • Hoi Roel,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik heb nog wel een tweetal vragen.
  Klopt het dat je de Switch op LAN poort 1 van de Fritz!Box aansluit (voor het doorgeven van VLAN 6)?

  Kun je in de beschreven configuratie nog de Fritz!Box gebruiken als Access Point? Of zul je een additionele wireless router moeten aansluiten op de managed switch om draadloos internet mogelijk te maken?

 • Hoi Roel, vraagje over mijn xs4all glas aansluiting.
  Heb fritzbox ingesteld op ftth ivm ‘meer tv’, dus 1 kabel van ntu naar poort 1 FB … vanuit poort 2 FB via verschillende domme switchen verspreid een en ander over mijn huis. Echter nu is bij veel netwerkverkeer van bedrade laptop naar nas er hapering van tv-signaal. Op basis van jouw verhaal denk ik eraan met een slimme switch na FB via mac vlan verkeer naar twee tv ontvangers te sturen en dat te scheiden van internet/netwerkverkeer met andere vlan (s) … hoe kan ik dat het best inregelen en lost dat het haperen van TV op???

  • Hoi Robby, uiteindelijk ben je afhankelijk van de (gigabit)verbinding van je interne netwerk. De beste oplossing is om een aparte netwerkkabel te leggen van een van de fritzbox poorten naar je tv.
   Als dat niet kan dan zou ik een snelle managed switch kopen, met 1 kabel van fritzbox naar deze switch. Vervolgens alle andere apparaten met deze switch verbinden. Als je grote bestanden van je laptop naar de nas kopieert dan hoeft al dat verkeer niet langs de fritzbox. Je kunt dan ook iets doen met quality of service instellingen. Daarmee kun je bepaalde protocollen voorang geven. Alleen mac/vlan toepassen helpt niet.

 • Hoi Lars,
  na zo´n 30 jaar Ziggo/@Home ben ik over gestapt naar XS4ALL (glas).
  Heb dan ook met veel belangstelling je artikel gelezen.
  Xs4all en Coolblue adviseren om een gescheiden netwerk te maken, maar ik ga meer voor jouw oplossing. Helaas kan ik geen tekening uploaden, maar mijn situatie is als volgt:

  De situatie is als volgt:
  In de woonkamer zijn er min of meer 3 plekken waar apparatuur staat of komt te staan
  Mocht het verplaatsen van een enkel systeem beter zijn of? Sta ik open voor.
  1. TV hoek : Daar komt de glasvezel het huis binnen
  > Fritzbox (xs4all)
  > TV (Samsung smart tv)
  > Telefoon
  > audio-center

  2. Buro plek: ca 6 meter vanaf de TV
  > PC
  > Synology NAS
  > HUE-bridge
  > Fibaro Domotica systeem
  > TV (simpel) met Raspberry PI
  > Router/ Accesspoint, Linksys E-4200 (jaar of 5 oud)

  3. Meterkast: Zit ook in de woonkamer
  > Hier vandaan lopen er een aantal UTP-kabels naar diverse ruimten in het huis

  4. Keuken: TV (simpel)
  > hierbij zit een netwerk aansluiting

  5. Slaapkamer: TV (simpel)
  > hierbij zit nog geen netwerk aansluiting

  De wensen zijn de navolgende:
  1. Om alle apparaten zoveel mogelijk binnen 1 netwerk en binnen 1 IP range
  2. Waarbij ik van de NAS of draadloos kan streamen naar de Smart TV.
  Mij is niet bekend of dit ook mogelijk naar een ontvanger van xs4all

  Vragen:
  > Sta open voor advies om mijn boodschappenlijstje bij jullie samen te stellen
  1. welke switches zijn daar het best geschiktst voor kwa snelheid-geluid-verbruik
  > In het mailtje van xs4all gingen ze uit van twee netwerken, 1x TV en 1x Internet, waarbij kennelijk een eenvoudige switch tbv de TV voldoende zou zijn?
  2. bekabeling naar de diverse kamers zijn cat5e. Vanaf het Is/Ra-punt naar PC of meterkast zou ik kunnen vervangen voor cat 6 of 7
  3. mocht ik iets vergeten zijn dan hoor ik dat graag.

  Zou graag de tekening als uitleg willen toezenden.

 • Sorry…… Na het vele lezen haalde ik wat namen door elkaar 🙂
  Hierboven Lars moet natuurlijk Roel zijn.

 • Ik ben er nog niet uit hoe ik via de TP link de settopbox in Router mode krijg ipv de bridge mode.
  Bridge mode is die voorheen voor alleen iptv (vlan4) maar voor ‘meerTV’ moet ie in routing mode staan (systeem instellingen – status). Heb nu als workaround de settopbox aangesloten op de fritzbox. Moest wel eerst naar ftth iptv en weer terug naar ftth en dan software verwijderen op settopbox En na reinstall dan toch eindelijk routing mode (krijgt dan ook een lokaal op adres).

  Maar hoe krijg ik DHCP vlan6 en vlan4 beide bij de settopbox via poort 3 van de TP link?

 • Roel, je bent een held. Ik heb jouw managed switch oplossing overgenomen en het werkt perfect!

  In plaats van XS4ALL heb ik glasvezel van Telfort, en dus een verplichte Experiabox v8 (want Telfort geeft het SIP wachtwoord niet af, dus gebruik je een ander modem/router, dan geen telefonie). Met de huidige firmware kan de v8 in theorie overigens wel IPTV en LAN over één lijn aan, maar in de praktijk was hij niet snel genoeg. Regelmatig haperende TV ontvangers en wegvallend internet. Nu de IPTV buiten de Experiabox om loopt werkt het als een zonnetje. Sterker nog, ik gebruik Devolo 1200+ Powerlines met WiFi access points om IPTV én LAN samen van de meterkast via het lichtnet naar TV ontvangers over te brengen op 3 verschillende verdiepingen, en heb daar nu dus ook perfecte WiFi 802.11ac dekking. Werkt als een zonnetje met hoge doorvoersnelheden, groter dan de bandbreedte van mijn glasvezelabonnement. Overigens zit internet bij Telfort (Reggefiber) op VLAN 34 i.p.v. 6.

 • Hoe krijg ik (voor telfort) mijn IPTV routed voor elkaar in de tp-sg3210 switch goed ingesteld zodat ik ook netflix kan kijken?

  Is dit mogelijk of heb ik daar echt de experiabox voor nodig die op zolder ligt 😉

  alvast bedankt voor jullie antwoord.

 • Hoi Roel, heel nuttig jouw informatie maar toch nog een vraag,

  Ik heb ook telefonie (voip) over xs4all glasvezel. Ik wil een Timecapsule het internet (wifi) laten regelen achter de sg3210. Kan ik de Fritzbox aan de switch hangen zodat die het telefoonverkeer afhandelt? Voip loopt toch over Vlan 7? Hoe stel ik dat in op de switch?

  • Hoi Paul, ik had hetzelfde probleem.

   VOIP / Telefonie = VLAN 7

   Wat je nodig hebt, in de configuratie van Roel, is dat er een extra VLAN wordt aangemaakt met nummer 7, en dat port 1 en 2 hieraan toegevoegd worden.

   Dus:
   – port 1 is lid van VLAN 4, 6 en 7.
   – port 2 is lid van VLAN 6 en 7 (de kabel in deze poort moet aangesloten worden in de WAN port van het modem)

 • Ik heb een dell powerconnect 5324, het enige wat ik niet voor elkaar krijg, is vlan 10 gerouteerd naar de default gateway.
  Wat mis ik hier?

 • Hallo Roel,
  Ik had een mooie opzet voor bridged IPTV gedaan waarna ik er achter kwam dat dit ivm de overstap van KPN naar Routed IPTV en MeerTV/Netflix niet gaat werken. Momenteel liggen er al aparte/gescheiden utp kabels voor het netwerk en de 2 TV ontvangers.

  Deze opzet had ik voorzien:
  http://i68.tinypic.com/2qkqgi9.jpg

  Op basis van de info op oa Tweakers dacht ik dat het dan voldoende zou zijn om het type verkeer op VLAN4 van tagged naar untagged aan te passen.
  Resulterend in: http://oi65.tinypic.com/29vcev7.jpg

  Hiervan heb ik inmiddels begrepen dat dit niet gaat werken.

  Ik ben nu van plan op basis van jouw beschrijving een nieuw ontwerp te maken (visuele weergaves werken het beste voor mij).

  Vraag 1:
  Ik zie echter dat jouw beschrijving is gemaakt in de periode voordat KPN bv “MeerTV”/Netflix introduceerde. In hoeverre is jouw stappenplan en configuratie nog actueel?

  Vraag 2:
  Ik jouw beschrijving is mij niet duidelijk wat de rol van een eigen router is. Ik wil graag een eigen router die de ip adressen uitdeelt en daarachter ook een aanvullende access point.
  Is dat compatible met jouw opzet?

  Alvast bedankt voor de moeite. Uiteindelijke schema’s zal ik met je delen zodat je ze indien gewenst kunt toevoegen.

  • Hoi Peter,

   Zoals ik in dit artikel al aangeef is het niet meer nodig om vlan’s te gebruiken. Je kunt nu zowel tv als andere apparaten op dezelfde netwerkpoort van de Fritzbox aansluiten.
   Zelf gebruik ik nu ook de functionaliteit van de Fritzbox (Xs4All). Ik weet dat KPN een andere router heeft, maar waarom zou je zelf een andere router en access point willen?

   Groeten,
   Roel

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Categorieën

 • Tag cloud