Test hoe betrouwbaar jouw mailserver is - Mijnglasvezelverbinding

Gehost op Synology NAS met XS4ALL glasvezel

Test hoe betrouwbaar jouw mailserver is

In dit artikel heb ik uitgelegd hoe je SPF, DKIM en DMARC moet instellen op je Synology Mailserver en DNS.

Je kunt het beste controleren of emails die door jouw mailserver worden verzonden betrouwbaar zijn, door deze naar gmail te sturen. Je ziet dan of je SPF goed hebt ingesteld en of het DMARC record gevonden en begrepen wordt.

Open de email in Gmail, en kies dan voor “Origineel weergeven”, zoals hieronder aangegeven:

Gmail-origineel

Het originele emailbericht wordt dan weergegeven, inclusief headers. Hieronder kun je zien dat een check heeft gedaan voor het SPF record, en dat het de DMARC gegevens heeft begrepen.

 

gmail2

Of DKIM werkt kun je controleren door het rapport te lezen wat ontvangende mailservers naar je mailen. Hierin staat of DKIM geslaagd is of niet. Zie hieronder een voorbeeld van het rapport:

DMARC rapport

 


6 Comments

 • Hai,
  ik ben ook met je aanwijzingen bezig geweest en heb geprobeerd een SPF en DKIM TXT aan te maken. Als ik nu een mail naar gmail stuur, zie ik
  —-
  dkim=temperror (no key for signature) header.i=@brouwer.website;
  spf=neutral (google.com: 62.45.45.125 is neither permitted nor denied by best guess record for domain of [knip]@brouwer.website) smtp.mailfrom=[knip]@brouwer.website
  ——

  dat IP adres is van Caiway, mijn privider. Aangezien ik een dynamisch IP heb, ben ik aangewezen op SMTP relay naar hun server.

  Kan ik dan wel DKIM werkend krijgen? en hoe krijg ik SPF op PASS?
  Alvast bedankt
  Eric
  Synology DS415+ DSM6

  • Hoi Eric,

   Sorry dat weet ik niet. Ik weet alleen hoe hey werkt als je alles in eigen hand hebt. Ik denk dat je via google opzoek moet naar een oplossing.

   Groeten,
   Roel

   • Hi Roel,

    Dank voor je reactie. Ondertussen heb ik eea toch beter werkend. Lang leve Google en wat pagina’s waar je een toolkit hebt om bv je SPF en zo werkend te krijgen. Mijn emails naar Gmail worden nu niet meer standaard in de spambox gegooid en zelf het vraagteken voor de afzender (betekent: wellicht een spammer) is verdwenen.
    Dit ondanks verzenden via SMTP relay van Caiway. (ook dank aan de helpdesk van Caiway overigens!)

 • Hoi Ik heb MBV iredmail een mail server op gezet op mijn local netwerk.

  Ook heb ik hem ondertussen dmarc compliant werkend mailen werkt heen en weer. alelen als sommige officiele instanties mij mailen dan komt vak de mail niet aan bij mij.

  Als ik mail vanaf gmail outlook of van ziggo of welk domein dan ook dat werkt prima heen en weer dmarc tls alles 100%

  alleen sommige bedrijven ik noem een sociale woning stichting ik noem een vakbond die mij in het verleden mailden op het adres dat ik heb op mijn mail servers kwam dat niet binnen.

  Ik vermoed zelfs dat of die bedrijven een probleem ondervinden met spf dkim of dmarc of met het dynamische public ip dat ik natuurlijk ook heb via ziggo.

  Ik heb nooit de foutmeldingen zelf gezien die verzenders te zien krijgen maar ik heb wel al vaak een melding gehad dat men mij niet kan mailen meestal grote officiele instanties. maar met de meesten kan ik gewoon heen en weer mailen zonder probleem.

  Wie weet weet jij of iemand anders de oplossing zodat ik zeker weet waar ik aan moet werken om het op te lossen.

  • Hoi Gerard,

   (grote)bedrijven maken vaak gebruik van tooling die bijvoorbeeld checkt of jouw (mail/ip)adres op een blacklist staat.
   Je zou dat eens kunnen controleren hier –> https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

   mxtoolbox heeft ook andere handige tools waarmee je kunt controleren of jouw mailserver en dns helemaal goed is geconfigureerd. Dat staat hier –> https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx#

   Ik zou eigenlijk zo niets anders kunnen bedenken waarom een bedrijf jou niet zou kunnen mailen, terwijl dat vanaf gmail wel goed gaat.

   Groeten,
   Roel

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Categorie├źn

 • Tag cloud